2009. február 20., péntek

Életjel...

Lehet, hogy ez most egy kicsit hosszú lesz. A hetem is elég hosszú volt, minden nap történt valami új, nem várt dolog.

Az Oscar jelölt filmek nézésével nagyon lemaradtam, nem fogom tudni megnézni őket, de úgy néz ki az Oscar-t sem. Igaz közvetíti az amerikai ABC, a német PRO7, a finn channel 4, de egyiket sem találom a neten. Ha valaki netán esetleg tudna tippet adni, az kérem szóljon. (Vasárnap lesz a gála. )

Kedden reggel kellemes -20°C fokban sétáltunk a suliba, aztán management óra következett, ahol is előadást kellett tartanunk a magyar üzleti kultúráról. Rendesek voltunk, csináltunk szép power point prezentációt, de elromlott a pendrive-unk, amin a prezentáció volt, így rögtönözni kellett. Hát nem vagyok túl jó ebben, ennek ellenére jól sikerült a dolog a többieknek köszönhetően. És itt muszáj írnom egy kicsit kedvenc tanáromról Ossi-ról, ő tartotta ezeket a remek management and leadership órákát. A világ legédesebb tanára, segítőkész, minden e-mailre rögtön válaszol, lassan és nagyon érthetően beszél, midenkit megdícsér, sokat mosolyog, de emellett sok-sok feladatot ad, csoportmunkák, prezentációk. És igen az ő feledhetetlen power point vetítései, nem minden órán kellett bemenni a suliba, olykor csak meg kellett nézni a neten az bemutatóit, halk zene, plusz az ő bársonyos hangja a management és a leader közötti nagyon fontos különbségekről, a Transactional Management és a Transformational Leadership közötti még fontosabb különbségekről. Sajnálom egy kicsit hogy nem lesz vele több óránk, hiányozni fog a heti 2x-i találkánk. :-) És igen Ő Ossi Koskinen.


Egyébként meg van, hogy mi a neve a sütinek amit már jó rég ettem. Runeberg cake, Johan Ludvig Runeberg után, aki egy nagyon híres finn költő volt az 1800-as évek elején, svédül írta a verseit. Az ő szülinapját ünneplik február 5-én, aznap az egész város tele volt finn zászlókkal, egyébként a városba sehol nem láttunk még finn zászlót.
Kedden miközben sétáltunk ki a suliból és beszélgettünk egy lány, aki előttünk sétált váratlanul hátra fordult és azt kérdezte, jé ti magyarok vagytok. Nagyon meglepődtünk, ahogy ő is. Finnországban él kicsi kora óta a családjával, egyébként szegediek, abban a suliban tanul ahová most mi is járunk, és tudta, hogy jönni fogunk valamikor mert előre szóltak neki, hogy néhányan lesznek itt Magyarországról, de eddig nem futottunk össze. Jó volt látni mennyire örül nekünk. Aztán a következő óra... új lány érkezett Belgiumból, Karolin a neve, kedves, de valahogy itt mindenki szörnyen kedves és közvetlen, mindenben benne van. Szerencsére kedves tanárnénink megbetegedett, így hamarabb elengedett. Ennek csak azért örültem, mert már megint színházjegyünk volt. Sannától kaptunk ingyen jegyeket a city theatre új darabjának nyílvános főpróbájára. A címe Tulitkku-kuningas (Gyufa-király) kis egyszerű szórakoztató darab némi drámával. Az 1930-as években játszódik egy férfi meggazdagodását és bukását meséli el. Voltak benne dalbetetétek, tánckar, vicces értelmetlen jelenetek (táncoló karácsonyfa és homárok). Kis város -> egyszerű szórakoztatás. De ebben a darabban inkább színészek játszottak már, nem úgy mint a Motel Morrison-ban. Nekem már megint az a színésznő tetszett aki a múltkor is, ő énekelt egy Edith Piaf dalt, az nagyon szép volt. Teljesen más mint az Olga, a hangja, meg minden, a dal is teljesen máshogy hangzott így, de jó volt. A díszlet megint szuper volt a '30-40-es évekből való hírdetések voltak felnagyítva, ja és élő zene is volt, az is igazán kellemes volt. Aztán séta haza. De a napnak még mindig nem volt vége... Tanulnom kellett még, másnap az első vizsgánk következett. Hétvégén valahogy nem jutott idő a tanulásra, így elég későn kerültem ágyba.
Szerdán a városi kórházban kezdtünk, szerencsére a suli kocsit küdött értünk, végre nem kellett sétálni. Azt hittem majd körbevezetnek egy kicsit, de hát nem így lett. Az egyik nővérszobában az egyik főnővért tartott nekünk előadást a kórházról, a munkájáról, a betegekről, annyira nem érdekelt a dolog. Viszont a nővér szoba, egyenes kilátás a tengerre, gyönyörű volt, hatalmas plazma tv, mindennel felszerelt konyha, kanapék és székek. Nem lehet olyan rossz itt nővérnek lenne, kb. 2000 eurót keres egy nővér Finnországban és nővérhiány van.
Utána meglátogattunk egy idősek házát a szomszéd városban. Hatalmas a hely és itt aztán rendesen körbevezettek, majdnem 2 órát töltöttünk ott. Én egy kicsit kellemetlenül éreztem magam, sétáltunk és azt bámultuk hogy élnek ott az öregek. Igazán szép hely, nagy kerttel és minden az ott lakók kényelmét szolgálja,a székek magasabbak a szokványosnál, a fürdőszoba is úgy van kialakítva, hogy minden könnyen elérhető legyen. Kb. 60 ember lakik ott, egy nővérre két beteg jut, vannak súlyos demenciában szenvedők, ők nagyobb figyelmet kapnak, a többiek teljesen szabadon választhatnak a különböző foglalkozások közül, torna, kézműves dolgok. A falakat helyi képzőművészek képei díszítik, minden szobában van valami régi dolog és most nem az idősekre gondolok, egy régi telefonkészülék, antik kisasztal, hintaszék, étkészlet. Ez egy svéd hely, svéd anyanyelvűek dolgoznak és laknak itt, az itt lakóknak a nyugdíjuk 80%-át kell beadniuk, de ezen felül semmiért nem kell fizetni még a gyógyszerekért sem és van egy maximum összeg aminél nem kell többet fizetni, még ha a 80% több is, de erre nem emlékszem, hogy mennyi. Az épület egy másik részén pedig szobákat bérelhetnek az öregek, itt aktívan közösségben lakhatnak azok, akik nem akarnak magányosan éldegélni.
Mindezeken túl voltunk már délre, aztán az első vizsga következett. Management and Leadership, hát nehezebb volt mint amire számítottam, de 1 pontom már biztos van, az előadásunkban elhangzott dologról is volt kérdés, habár mivel minden rossz válasz -0,25 pont, lehet, hogy még sem lesz egyetlen pontom sem. De beleszámít a jegybe az órán való részvétel és az előadások, meg a csoportmunkák, hát talán nem bukok meg. :-)
Azt hiszem nem is említettem, de múlt héten ezen óra keretén belül személyiség tesztet töltöttünk ki, aminek az eredményét utolsó órán kaptuk meg, igazi analizáló vagyok, nagyon tudok koncentrálni, itt és most élek, érzelmes vagyok, sokat gondolkodok, spontán és rugalmas vagyok. Az igazsághoz az is hozzátartozik hogy nem értettem minden teljesen tökéletesen. :-)
Folyt. köv.

4 megjegyzés:

  1. http://www.justin.tv

    Timi, próbáld meg itt az Oscart. A múltkor én a BAFTA-t néztem itt élőben. Igaz, az az este nem volt teljesen felhőtlen és boldog számomra, de remélem, hogy ez a hajnal az lesz...:D

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépen köszönöm! Hogy állsz a szakdogával?

    VálaszTörlés