2009. február 9., hétfő

BAFTA, Euróvízió stb.


Martin McDonagh nyerte a legjobb eredeti forgatókönyvért a brit filmakadémia díját. Ő egy kortárs ír drámaíró, akinek jelenleg a West End-en 3-4 darabja is fut egyszerre. Eszméletlen történeteket agyal ki, morbid humorral és fantasztikus karakterekkel. Egyetlen drámáját fordították le magyarra és adták ki Az inishmore-i hadnagyot. De a Radnóti Színházban nagy sikerrel játszák a Kriplit és az Egri Gárdonyi Géza Színház játszotta a Párnaembert. A Párnaember szerencsére számtalanszor vendégszerepelt Budapesten a Katona Kamrájában. Ahányszor jöttek annyiszor volt rá jegyem. A darab meghökkentő, vicces és igazából csak szuperlativusokban tudok beszlni róla. Rendezője Dömötör András igen fiatal, de tudta, hogy nyúljon a drámához, és a színészek is tökéletesek, Kaszás Gergő Katurian K. Katurian szerepében örökké az agyamba vésődött. A egyetemi hallgató Schruff Milán hatalmas tehetség és a fogdmegek szerepében tündöklő Gál Kristóf és Mészáros Máté is csodás. A tavalyi POSZT-on is hatalamas elismerést kapott az egész stáb. A képen Mészáros Máté és Kaszás Gergő látható.
McDonagh az In Bruges-ért nyerte el a díjat. Aki még nem látta gyorsan nézze meg minden benne van ami McDonagh stílusára jellemző és a színészek is fantasztikusak Colin Farrel, Brendan Gleeson és Ralph Fiennes.
Egyébként a Slumdog Millionaire tarolt, legjobb film, rendezés, adaptált forgatókönyv, fényképezés, zene. Jó film, egyszerre drámain megrázó, romantikus, vicces, road movie és India igazi arcát mutató dokumentumfilm.
Kate Winslet és Mickey Rourke lettek a legjobbak és persze Health Ledger is megkapta a magáét Jokerért és Penelope Cruz lett a legjobb női mellékszereplő.
Májusban idén az Euróvíziós dalfesztivál Oroszországban lesz. Tavaly Dima Bilan nyert egy elég gyenge dallal, de Evgeni Plushenko és Edvin Marton támogatásával, sikerült jó sok szavazatot begyűjteni. Úgy volt hogy az idén Magyarországot Márk képviseli, nem igazán ismerem a fiút, de most már nem is fogom azt hiszem. Mert végül Tompos Kátya megy a Valami Amerika 2 egyik betétdalával. Örülök Kátyának kedves lány és fantasztikus hangja van, az meg hogy nem nagyon ismerik a magyarok annak tudható be hogy színházi színésznő. Ha van kedvetek hallgassátok meg a dalt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése